Wiosenny stół – przepisy

Zielona kuchnia nie jest nudna, co cieszy jaroszy i mile zaskakuje nawet najbardziej zatwardziałych miłośników mięsa. Mając to na względzie postanowiłam przedstawić kilka potraw z dodatkiem zielonym. Potrawy te jak najbardziej powinny znaleźć się na takim wiosennym stole.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z GROSZKIEM

Składniki:

  • 20 dag makaronu
  • 2 cebule
  • 1/2 papryki
  • 10 dag wędliny
  • 20 dag groszku
  • 10 dag sera żółtego
  • szkl. śmietany
  • jajko
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Cebulę pokrój w piórka. Posyp przyprawami i podsmaż. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę. Wsyp groszek. W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem i startym serem żółtym. Dodaj trochę soli, pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej. Wszystko wymieszaj z makaronem i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

ZUPA JARMUŻOWA Z ZIEMNIAKAMI

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag jarmużu
  • marchewka
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • szkl. śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • świeży tymianek

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż ziemniaki przez 5 minut. Dopraw lekko solą i pieprzem. Następnie odstaw. Jarmuż opłucz i pokrój. Marchew oczyść i potnij w cienkie paseczki. Obierz cebule, drobno pokrój i zeszklij na tłuszczu, następnie dodaj jarmuż i marchew. Duś przez chwilę pod przykryciem. Po 10 minutach zalej wywarem, dodaj śmietanę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Gotuj 15 minut. Na talerzach rozłóż gotowe ziemniaki, zalej zupą i posyp posiekanym świeżym tymiankiem.

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • szkl. mleka
  • pieprz
  • 75 dag szpinaku
  • szalotka
  • 0,5 szkl. wytrawnego białego wina
  • 25 dag sera ricotta
  • szkl. śmietany
  • 10 dag parmezanu
  • olej

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z jajkami. Wlej mleko i stopione masło. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej trochę oleju i usmaż 12 naleśników. Szalotkę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj wino i szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Szpinak odciśnij i wymieszaj z serem. Naleśniki posmaruj masą i zwiń. Następnie posyp serem i podawaj. Możesz je dodatkowo zapiec. Naleśniki włóż na żaroodporne talerze, polej śmietaną i posyp startym parmezanem. Zapiekaj w 200 stopniach przez 8 minut. Taką wersję podawaj z sosem śmietankowo – czosnkowym.

SAŁATKA Z RUKOLI

Składniki:

  • opakowanie rukoli
  • garść grzanek
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki uprażonych migdałów bez skórki
  • marchewka, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:

Składniki sosu połącz ze sobą i odstaw. Rukolę umyj i osusz. Następnie wrzuć do miski i dodaj pokrojone w paski pomidory, grzanki oraz migdały. Sałatkę lekko wymieszaj i wlej sos. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem i wstaw do lodówki. Podawaj z kawałkami pokrojonej marchewki.

ROLADKI Z CUKINII

Składniki:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 0,5 szkl. śmietany
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • cukinia
  • 4 plastry boczku
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • pomidory w puszce
  • papryczka chili
  • kilka liści bazylii, sól
  • pieprz
  • łyżka cukru

Przygotowanie:

Kromki chleba zalej śmietaną i odstaw. Następnie wymieszaj z mięsem. Dopraw solą i pieprzem. Z mięsa uformuj 8 kotletów, owiń je plasterkami cukinii i boczku. Roladki ułóż w brytfannie i skrop olejem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokrój i przyrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj rozdrobione pomidory oraz papryczkę chili, bazylię i cukier. Wlej trochę wody i gotuj przez 10 minut. Następnie zmiksuj sos i polej nim roladki. Całość piecz w 165 stopni przez kolejnych 20 minut. Dopraw sos do smaku solą i cukrem.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *