Wigilijna kapusta z suszona żurawiną i wędzonymi śliwkami

Tradycyjna kapusta wigilijna może przestać nam w końcu aż tak smakować, dlatego też może warto ulepszyć nieco nasz przepis, dodając żurawinę i wędzone śliwki.

źródło: pixabay.com

Suszone wędzone śliwki są bardzo intensywne w smaku, dlatego też do potraw powinniśmy dodawać je z rozwagą. Zimowe dania lubią głębokie i dymne posmaki, dlatego nie tylko do wigilijnej kapusty możemy je dodawać. Pamiętajmy także, aby znaleźć dobrej jakości kiszoną kapustę, bo to właśnie od niej przede wszystkim zależy smak naszej potrawy

Przepis na kapustę jako dodatek na około 6 porcji:

  • Posiekana kiszona kapusta – 1 kg
  • Suszone wedzone śliwki – 50 g
  • Suszone grzyby – 50 g
  • Pieczarki – 500 gram
  • Suszona żurawina – pół szklanki
  • Jabłko – 1 sztuka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Olej – 2 łyżki
  • Bulion warzywny w proszku – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Liście laurowe – 2 sztuki
  • Ziele angielskie – 2 kulki
  • Jałowiec – 2 kulki
  • Słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Pieprz – pół łyżeczki
  • Melasa buraczana – 2 łyżki

źródło: pixabay.com

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy. Kroimy śliwki w paseczki, pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Bulion rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, do niego wrzucamy pokrojone grzyby. W garnku gotujemy kapustę, a następnie na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i zwiększamy ogień. Smażymy do momentu, aż woda odparuje. Następnie dodajemy kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna, możemy ją przepłukać wodą, wsypujemy żurawinę, wędzone śliwki i dodajemy jabłko starte na tartce. Teraz czas na dodanie liści laurowych, ziela angielskiego i jałowca. Dodajemy bulion i grzyby, dodajemy szklankę wody oraz melasę. Kapustę gotujemy na małym ogniu, pod przy kryciem do momentu aż zmięknie – czas to około godziny. Doprawiamy i mieszamy, kapustę dodajemy odcedzoną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *