Szybkie i zimne desery

Każdy z nas z utęsknieniem czeka wakacji, gdyż kojarzą się z odpoczynkiem, słońcem, plażą i spotkaniami ze znajomymi. No właśnie, co zrobić gdy niespodziewanie zapowiedzą się goście, a my nie mamy nic słodkiego. Najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie szybkiego i zimnego deseru. Dlatego w tym artykule podam przepisy właśnie na takie desery.

neapolitan ice cream

 Domowe lody z wiśniami.

Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g drobnego cukru
  • 500 g tłustego twarogu
  • 200 g cukru pudru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 300 g wiśni
  • ok. 50 g biszkoptów
  • wiórki czekoladowe i świeże wiśnie do dekoracji

Rozbijamy jajka, oddzielając żółtka od białek. Gotujemy śmietanę i czekamy aż trochę wystygnie. Potem dodajemy do niej żółtka, ubijamy i chłodzimy. Następnie białka z drobnym cukrem ubijamy w gorącej kąpieli wodnej przez ok. 5 minut, odstawiamy, a potem ubijamy na gęstą pianę. Słodzimy twaróg cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietanę z żółtkami i pianę z białek. Metalową formę wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej część kremu. Przekładamy połowę wydrylowanych wiśni i przykrywamy kolejną częścią kremu. Powtarzamy czynność jeszcze raz. Powierzchnię wygładzamy i układamy na niej biszkopty. Krem wstawiamy na 5 godzin do zamrażalnika by stężał.

Słodki kopiec

To szybki i zimny deser. Aby go przyrządzić musimy mieć:

  • 3 serki waniliowe
  • 3 szkl. śmietany kremówki
  • 3 galaretki: cytrynowa, wiśniowa i agrestowa
  • biała polewa czekoladowa
  • polewa z gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 3/4 szkl. wrzątku i dodajemy po łyżeczce rozpuszczonej żelatyny. Jeden serek miksujemy z łyżką cukru pudru i galaretką cytrynową. Drugi z cukrem i galaretką wiśniową, trzeci serek także z cukrem i galaretką agrestową. Do każdej porcji dodajemy szklankę ubitej śmietany. Wlewamy do formy masę cytrynową, kiedy zastygnie agrestową i wiśniową. Na koniec wyjmujemy deser z formy, polewamy najpierw białą polewą potem ciemną.

Deser Pianka

To trzeci i zarazem ostatni szybki i zimny deser jaki tu wymienię. Aby go przygotować potrzebne nam będzie:

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • galaretka wiśniowa
  • 2 serki homogenizowane po 125 g
  • wiśnie świeże lub z kompotu

PRZYGOTOWANIE

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, mieszamy aż dobrze się rozpuści i schładzamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, chwilkę ubijamy. Wrzucamy serki homogenizowane i mieszamy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy wolnym strumieniem przestudzoną, lecz jeszcze płynną galaretkę, mieszamy. Na dnie pucharków układamy wiśnie, na to nakładamy piankę, schładzamy w lodówce.

Przepisów na szybkie i zimne desery, może być naprawdę sporo. Ja w tym artykule skupiłam się na tych dwóch.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *