Sałatka z kapusty pekińskiej – przepis na szybkie i smaczny dodatek do dań mięsnych.

Kapusta pekińska jest ostatnio w modzie. Specjalnie mnie to nie dziwi, bo przyrządzone z niej dania takie jak, np. kapusta zasmażana czy gołąbki są po prostu przepyszne. Ale teraz zajmiemy się przepisem na smaczną sałatkę z kapusty pekińskiej. Później zdradzę Wam z czym świetnie smakuje.

sałatka

 

Sałatka z kapusty pekińskiej:

Do przygotowania sałatki z kapusty pekińskiej potrzebujemy:

  • jedną główkę kapusty pekińskiej
  • czerwoną paprykę konserwową, bądź surową
  • zielony ogórek
  • dwa jabłka
  • marchewka
  • kukurydzę konserwową
  • natka pietruszki
  • mała cebula
  • sól

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy na cienkie i krótkie paski. Paprykę również kroimy w plasterki, będzie wygodniej gdy plasterki także będą krótkie. Zielonego ogórka należy pokroić w talarki, można je przeciąć na pół. Dwa jabłka, marchewkę i cebulę ścieramy na tarce, a natkę pietruszki siekamy. Następnie odsączoną kukurydzę oraz resztę składników wrzucamy do jednego pojemnika, mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Taką surówkę najlepiej zrobić dwie-trzy godzin przed obiadem, by składniki nabrały odpowiedniego smaku.

Smacznego!

 sałatka3

Sałatka z kapusty pekińskiej, kurczakiem i makaronem na patelni.

Teraz zdradzę Wam sposób na pyszne danie z kurczakiem i sałatką z kapusty pekińskiej w roli głównej. Jest to świetny przepis na pyszną kolację, przekonałam się o tym ostatnio gdy nie miałam pomysłu na wieczorne danie.

 

Składniki:

  • sałatka z kapusty pekińskiej (ta z powyższego przepisu)
  • makaron wstążeczki bądź muszelki (zależy od gustu, kto jaki lubi)
  • duża pierś z kurczaka
  • zioła
  • ostra czerwona papryka (mielona)
  • przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę. Następnie doprawiamy mięso tym czym lubimy, mogą to być zioła prowansalskie, ostra czerwona papryka czy gotowa przyprawa do kurczaka. Doprawione przez siebie kawałki z kurczaka wrzucamy na patelnię, z małą ilością oleju.

W między czasie należy ugotować, odsączyć i ostudzić makaron.

Gdy mięsko już trochę się zarumieni, na patelnię wrzucamy sałatkę z kapusty pekińskiej, po dwóch – trzech minutach podsmażania, dodajemy makaron. Podsmażamy wszystko przez 2-3 minuty na wolnym ogniu i podajemy na talerze. Pyszności.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *