Ryba po grecku – wypróbuj tradycyjny przepis

Ryba po grecku to pyszne danie, nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Możemy ją jeść w ciągu całego roku. Tutaj chcemy podać Ci tradycyjny przepis na rybę po grecku.

Źródło: www.sensualappealblog.com/

Źródło: www.sensualappealblog.com/

Ryba po grecku

Składniki:

  • 1,5 kg filetowanej ryby (panga, miruna, kto co lubi)
  • 5 dużych marchewek
  • 2 kg pomidorów (lub przecier pomidorowy)
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Sok z cytryny
  • Przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka

Przygotowanie:

Filety kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy je, panierujemy i obsmażamy na patelni na złoty kolor.

panierka

Wszystkie jarzyny ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie do garnka wlewamy pół szklanki wody i na to wrzucamy starte jarzyny. Wszystko dusimy przez 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie do garnka wrzucamy wcześniej pokrojone pomidory (lub dodajemy koncentrat pomidorowy) i dusimy pod przykryciem następne 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko papryką i sokiem z cytryny.

Podanie:

Na półmisek nakładamy warstwę warzyw, następnie układamy rybę i na nią znów wrzucamy ugotowane warzywa. Wszystko możemy ozdobić pietruszką.

Taka rybka świetnie smakuje na zimno i na gorąco.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *