Orzeźwiające koktajle na lato

Lato to dla nas okres bardzo gorących dni, można by rzec, że wręcz upalnych. Termometry na dworze pokazują wysoką temperaturę. Chce nam się ciągle pić i w dodatku nie możemy ugasić pragnienia. W takiej sytuacji stawiamy oczywiście na wodę z lodówki. Mamy też inne napoje, które pijemy latem, aby się orzeźwić. Tymi napojami są oczywiście koktajle. Dlatego w tym artykule pozwolę sobie przytoczyć przepisy na trzy z nich.

Lemoniada truskawkowa

 Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników:

  • 1/2 kg truskawek
  • 550 g cukru
  • 400 ml wody
  • 6 cytryn
  • 2 gałązki mięty
  • butelka wody gazowanej

Na początek gotujemy 400 ml wody z 350 g cukru. Wrzucamy pokrojone w plastry truskawki, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia, po czym przelewamy przez sito, aby oddzielić truskawki od syropu. Sok z pięciu cytryn gotujemy z 200 g cukru do uzyskania syropu. Do szklanki wkładamy lód, liście mięty, plastry świeżej truskawki i cytryny, dodajemy 100 ml syropu truskawkowego oraz 50 ml syropu cytrynowego. Dopełniamy szklankę wodą gazowaną i tak o to powstaje nam pyszny koktajl.

cytryna

Następny przepis jest na tzw. Cytrynadę. Aby ją przyrządzić potrzebujemy:

  • 12 dag cytryny
  • 0,25 l wody
  • 20 dag cukru
  • 5 g kwasku
  • 0,5 l wody sodowej
  • 3 dag lodu konsumpcyjnego

Gotujemy wodę z cukrem i kwaskiem. Cytrynę szorujemy, parzymy i obcieramy. Startą skórkę wkładamy do syropu i oziębiamy napój. Cytrynę kroimy w plastry. Porcjujemy do wysokich szklanek, wlewając po 30 ml syropu, dodając po jednym plasterku cytryny i kostki lodu. Uzupełniamy szklankę do 200 ml zimną, dobrze gazowaną wodą sodową.

arbuz

Orzeźwiający koktajl arbuzowy na lato to ostatni przepis na niego, który tu wymienię. Składniki potrzebne do jego przygotowania to:

  • 400 g miąższu arbuza
  • 2 szklanki zimnej wody mineralnej
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki cukru (może być też mniej lub więcej, w zależności od słodkości arbuza)
  • kilka kostek lodu
  • mięta lub melisa do przystrojenia

Arbuza kroimy i usuwamy z nich pestki. Następnie miksujemy z wodą, lodem i sokiem z cytryny w blenderze. Dodajemy cukier do smaku – w zależności od gustu i słodkości owocu. Koktajl podajemy przystrojony miętą lub melisą.

Jak jasno wynika z powyższego przepisów na orzeźwiające koktajle na lato jest bardzo dużo. Choć ja skupiłam się tylko na tych trzech to można również kombinować z zestawianiem różnych owoców ze sobą, aby powstawały ciekawe smaki tych jakże orzeźwiających napoi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *