Livigno – lokalne jedzenie, czyli co warto zjeść

Jedzenie jest sposobem na poznanie kultury, możemy zrobić to za pomocą książek historycznych bądź spróbować lokalnych dań w restauracjach. Livigno jest małą gminą położoną we włoskich Alpach, w pobliżu szwajcarskiej granicy, gdzie możemy rozsmakować się w przepysznych regionalnych daniach.

źródło: happyholidayhomes.net

Jest to znany kurort wypoczynkowy, który znany jest jako miejscowość narciarska. W rzeczywistości Livigno jest kompletnym miejscem wypoczynkowym, które zapewnia wiele możliwości do wypoczynku i relaksu. Lokalna kuchnia jest wynikiem bogatego dziedzictwa kulturowego i pozwala zobaczyć jak ewoluowały przez wieki z wynikiem trudnego krajobrazu.

Restauracje w Livigno na ogół serwują różnorodne miejscowe potrawy, które zostały ukształtowane przez historię rolnictwa oraz smaki znalezione w dolinie. M.in. z powodu dużej wysokości oraz krótkiego letniego sezonu w rejonie dania opierają się głównie na produktach mlecznych takich jak ser. W Livigno znajduje się także tradycyjna mleczarnia, która produkuje świeże mleka i jogurty, z których mieszkańcy są dumni.

Jedną z lokalnych potraw jest Pizzoccheri, które to brzmi jak pizza, a przypomina makaron, ale różni się od nich przede wszystkim smakiem, danie jest wyjątkowe dla regionu Valtellina ze względu na składniki, które możemy łatwo tutaj znaleźć. Głównymi składnikami jest mąka gryczana, kapusta włoska, masło oraz ser Valtellina Casera, specjalny rodzaj sera wytwarzany jest z częściowo odtłuszczonego mleka krowiego. Kolejnym daniem gryczanym jest Polenta, składa się ono głównie z mąki kukurydzianej oraz dużej ilości sera.

Jednak ser Bitto jest jednym z najsłynniejszych, jakie produkowane są w tym rejonie. Produkuje się go poprzez dodanie niewielkiej ilości mleka koziego do mleka krowiego. Jednym z dań, które produkowane jest właśnie z tego sera, jest przekąska Sciatt, jej smak zależy przede wszystkim od tego właśnie sera. Bresaola daje wgląd w długą tradycję wędlin w regionie, również spożywa się je jako przekąskę, może być także podawane z Taroz, puree ziemniaczanym, fasolą oraz serem i masłem. Ważną częścią lokalnej kuchni są także zioła, które sprawiają, że potrawy mają niepowtarzalny smak.

źródło: happyholidayhomes.net

Livigno oferuje przeróżne dania, które są charakterystyczne właśnie do tego regionu. Chcesz sprawdzić jak smakują te dania? Wybierz się na narty razem z narty-wlochy.pl i zakosztuj nie tylko smacznych potraw!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *